Zakelijk gas en stroom vergelijken

Leveranciers en specifieke waardering

De grootste zakelijke energieleveranciers binnen Nederland zijn Essent, Eneco, Vattenfall en Budget Energie. Deze leveranciers bedienen samen het overgrote deel van de Nederlandse markt.

  1. Essent: Dit is de grootste energieleverancier van Nederland met een geschat marktaandeel waarbij Essent en haar dochterondernemingen Energiedirect en Vandebron gezamenlijk 3,3 miljoen klanten bedienen (keuze.nl)
  2. Eneco: Eneco, inclusief de labels Oxxio en WoonEnergie, bedient gezamenlijk ongeveer 2,5 miljoen klanten, wat hen de op een na grootste maakt (keuze.nl).
  3. Vattenfall: Met merken zoals Delta en Powerpeers heeft Vattenfall ongeveer 2 miljoen klanten in Nederland (keuze.nl)
  4. Budget Energie: Budget Energie, die in 2022 de activiteiten van NLE heeft overgenomen, heeft ongeveer 1 miljoen klanten (keuze.nl)

Wat betreft marktaandelen van deze energieleveranciers:

  • Vattenfall leidt met een marktaandeel van 18%, gevolgd door Eneco met 14%, en Essent met 13%. Greenchoice en Budget Energie hebben respectievelijk 11% en 8% van het marktaandeel ( Business Insider Nederland

Deze bedrijven hebben een groot deel van de markt in handen en zijn voorname spelers op de Nederlandse energiemarkt, zowel voor particuliere als zakelijke klanten.

Binnen Nederland worden de zakelijke energieleveranciers beoordeeld op verschillende aspecten zoals prijs, service, duurzaamheid en klanttevredenheid. Volgens recente beoordelingen en reviews zijn er een paar leveranciers die positief opvallen om specifieke redenen:

  1. Greenchoice: Deze leverancier is erkend voor zijn goede prijs/kwaliteitsverhouding en duurzaamheid. Greenchoice werd in 2023 door Gaslicht.com uitgeroepen tot de beste energieleverancier in Nederland, vooral gewaardeerd om hun klantenservice en het aanbieden van groene energie.
  2. Tibber: dynamisch energiebedrijf dat zich onderscheidt met zijn digitale app die real-time inzichten biedt in energieprijzen, waardoor klanten hun energieverbruik kunnen koppelen aan lagere tarieven. Ze ontvangen veel lof voor hun transparantie en innovatieve benadering.
  3. Vattenfall en Eneco: Deze grotere spelers blijven belangrijk in de markt en worden geprezen voor hun betrouwbare service en inzet voor duurzame energieopties.

De beoordelingen van energieleveranciers kunnen uiteenlopen op basis van persoonlijke ervaringen en specifieke behoeften. Veel klanten waarderen transparantie, goede klantenservice en de mogelijkheid om duurzame energie te gebruiken. Een recente tendens binnen de zakelijke markt is dat organisaties met een bewerkelijke energiehuishouding overstappen naar een intermediair. Dit komt doordat de energieleveranciers op basis van hun verdienmodel niet genoeg aan de klanten kunnen besteden en de business rendabel houden. De overgang naar een intermediair wordt in sommige gevallen zelfs door de ​ leverancier aangeraden om de eigen werkdruk te verlagen en de klanttevredenheid te vergroten.

Benieuwd naar wat u kan besparen?

Laat uw besparings mogelijkheden berekenen!